Att äga kanin

Kaninen

Att skaffa kanin är ett åtagande för många år framåt. Även om barnen nu är ivriga att få sin nya vän så kommer den dagen då det inte är lika kul att sköta om kaninen och då blir det ett föräldraansvar. 

Det är ett dagligt ansvar i många år framåt sånär som på en solig badstrandsdag som på en snöstormsdag. 

Dvärgväduren (som ligger mig närmst till hjärtat) är en lugn och harmonisk kanin med hängande öron. Om ni ser på bilderna på kaninungarna så är det rätt att kanske öronen står upp på endel och de gör det när ungarna är små sen faller de ner längs huvudets sidor. 

Vikten ligger runt 1,6-1,9kg som vuxen.

Kaninen har en snittålder på ca 6-8år men det finns kaniner som blivit 14år.

Hane eller Hona

En eller två kaniner? 

Man kan mycket väl ha bara en kanin om den får mycket kärlek och uppmärksamhet. Du får en socialare kanin om du bara har en då du blir kaninens närmaste vän. Kaninen är ett koloni djur och inte ett flockdjur som många tror. Kolonidjur innebär att de lever ensamma i sina hålor (eget revir)  men i grupp uppe på marken. 

Jordbruksverket rekommenderar att kaniner bör hållas två eller fler men man ska inte tvinga kaniner att bo ihop.

Om man bara vill ha en kanin så rekommenderar jag att man skaffar en hane då dessa oftast är trevligare i temperamentet. 

Har man otur kan hanen börja skvätta urin vid könsmognad men detta brukar upphöra om man kastrerar honom. Dock är det bara vissa hanar som får det beteendet. När hanen blir könsmogen så kan det vara en period då han vill testa om han kan dominera er tex med utfall och liknande. Bestämt utan att vara elak får man då tillrättavisa kaninen och visa att det är ni som bestämmer (gäller även honor). 

Om man vill i framtiden så kan man då skaffa en liten hona som sällskap (om man har kastrerat). 

Hanar brukar vara lite mer aktiva än honor.

Honor kan bli lite tjuriga vid brunst, dock ej alla. Det finns trevliga honor också 🙂 Man kan även kastrera honor och då brukar de bli jämnare i humöret och man minimerar då även risken för tumörer i livmodern.

Att sätta in en annan kanin till en vuxen hona brukar vara rätt svårt att få dem att acceptera det, men brukar funka om man har tid och tålamod och stort utrymme

Hona & hona brukar i regel gå bra men man ska veta att vid könsmognad kan dessa individer börja bråka och då kan man behöva dela på dem till separata burar. Ju större bur desto mindre risk för bråk då de kan skapa sitt eget revir. Man kan också välja att kastrera den dominanta honan (eller båda) så det blir mer harmoni.

Hane & hane så måste man kastrera båda två (lagstiftat) om man ska ha dem ihop. Men detta rekommenderas inte.

Hona & kastrerad hane funkar nästan alltid så min rekommendation om man vill ha två kaniner att man skaffar en hane först, kastrerar honom vid ca 6 månader sen skaffar en liten hona till honom. Skaffar man både hona hane samtidigt måste man ha dem i skilda burar från ca 12 veckors ålder tills man kan kastrera hanen för att slippa oväntade kaninungar i buren.

Ute eller inne

Man kan välja om man vill ha sin kanin bo inne eller ute. Köper du en inne kanin på vintern måste det dock bli ca +10 på natten innan den kan sättas ut på heltid. 

Burens mått skall vara minst 100×50 (lagstadgat) för en dvärgkanin men gärna större samt ha en sitthylla.

Väljer man att kaninen ska bo inne ska man tänka på allergi risken även mot hö inte bara päls då hö är basfödan för kaninen. Det finns hö kuber att köpa som ersättning för hö och detta sägs vara mindre allergiframkallande. 

Dock behöver kaninen då mer grenar mm för att tillfredsställa gnagandet för tänder och mage.

Väljer man att kaninen ska bo ute så ska man ha en väl anpassad bur till detta och placera den så den inte står direkt i solen och skyddad för regn och vind.  Buren ska ha minst 3 täckta sidor och vara upphöjd 50cm från marken vintertid. Kaninen sätter päls efter väder så det är inga problem att ha den ute året runt.

Foder

Basfödan till kaninen är hö och vatten men detta kompletteras även med pellets 1 gång om dagen. Jag använder Edel kaninpellets. Kaninen är ett vanedjur så det är bra om man ger ungefär samma tid varje dag. 

Hö skall alltid finnas i buren och detta gäller även vatten. Under vintern skall färskt vatten erbjudas minst två gånger om dagen men gärna mer  (vattnet fryser fort) Jag rekommenderar skål på vintern då pipen i flaskorna fryser fortare

Grönsaker och knäckebröd är bra som godis.

Om kaninen ej är van vid grönsaker, gräs, maskrosor så ska allt nytt man ger kaninen sakta vänjas in så kaninen ej blir dålig i magen. 

Om kaninen skulle bli dålig i magen så ta bort allt utom hö och vatten tills det blivit pluttar igen och därefter sakta vänja in pellets sen grönfoder om man vill. Största dödsorsaken bland kaniner är just förstoppning och diarre så kosten är jätte viktig.